Blog

Hogyan üljünk le a Kakaóval?

Julcsi
2021.01.18 12:58

Ahhoz, hogy a Kakaó mélyen meg tudjon szólítani minket, érdemes  KAkaóval való kapcsolódás néhány fontos eleméről szót ejteni, és azokat megfogadni. Ha a Kakaónak megadjuk a kellő tiszteletet, ha alázattal és tiszta szándékkal ülünk le vele, akkor olyan csodás birodalmakba tud bevezetni minket, amit azelőtt el se tudtunk volna képzelni.

 

Szertartásos keretek nem vallásos cselekedetek, hanem a bensőnkkel való intim kapcsolódás elősegítése. Önmagunk megnyitása egy olyan világ előtt, amely meghaladja a logikus, mindennapi gondolkodást. Rajtunk áll, hogy megengedjük-e magunknak, hogy a korlátozó gondolatainkon túl lendülve, varázslattal és csodákkal teli élményekben részesülünk. Ezt a folyamatot támogatja, ha megfogadunk bizonyos ünnepi, szertartásos előírásokat. 

 

Segíti a koncentrációt, a befele figyelést, a belső jó érzések erősödését, a magasztosság, meghittség, intimitás érzeteit. Békés, ellazult állapotban, sokkal mélyebbre utazhatunk önmagunkban. Ezt a környezet és a mi lelki állapotunk fogja befolyásolni. Van néhány eszköz a kezünkben, amivel a Kakaó Szellemével összhangban lévő állapotot könnyedén elérhetjük.  1. A Szertartásra való felkészülés már egy héttel korábban kezdődik. 

 

Gondolj úgy a Kakaó Szertartásra, mint egy neves ünnepre. Azokra is előre készül az ember, várakozással, izgatott Szívvel. Saját magunk megtisztításának az időszaka ez. Kímélő diétával, rendszeres meditációval, lazító gyakorlatokkal tudjuk segíteni a Kakaó Szertartásra való felkészülést. Étkezésünkben részesítsük előnyben a friss, élő, szezonális ételeket, gyümölcsöket, zöldségeket és a jó minőségű gabonát. Lehetőleg kerüljük a kávét, alkoholt, ízfokozókkal ellátott, tartósított, fagyasztott, sós, cukros ételeket, a húst és a zsíros dolgokat.

 

A felkészülési időben írjunk naplót, fogalmazzuk meg benne érzéseinket, élményeinket, őszintén, mintha egy jó barátnak nyílnánk meg, aki előtt fel lehet vállalni legmélyebb belső világunkat. Ennek a gyakorlatnak az a hatása, hogy egyre őszintébbek leszünk önmagunkkal, és így életünket is önmagunk igaz természetével harmonizálva élhetjük meg egyre inkább.

 

Fogalmazzuk meg szándékunkat, amely egy esszenciális eleme a Kakaó Szertartásnak. A Szándék jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ez adja cselekedeteink irányvonalát, a szándék mentén jön létre a Szertartásunk kerete. Érdemes minél egyszerűbben, tömörebben megfogalmazni, az erő koncentrálása miatt. A Szándék adja meg nekünk a fókuszt, amerre irányítani fogjuk mindazt az energiát, erőt, amely a Szertartás során áramlik.

 

A felkészülési időre tekintsünk úgy, mint egy Áldozatra. Olyan felajánlás, amely a szándékunk tisztaságát szolgálja. Amely megtisztít minket, felkészít egy magasabb tudatállapot megtapasztalására, minket szolgál. Ennek az szem előtt tartásával könnyedén és örömmel be tudjuk tartani ezeket a kis szabályokat, hiszen minden értünk történik.
2. A Kakaó elkészítése

 

Legyen tiszta a konyhánk, vagy a helység ahol a Kakaót elkészítjük. Itt is legyen az a szándékunk, hogy megadjuk a kellő tiszteletet ennek a szent növénynek, hiszen annyi jóságot kapunk általa. Tiszta eszközökkel készítsük el az italt, legyen a tér rendben, kiszellőztetve, friss levegős, gyújthatunk gyertyát és füstölőt is, hogy emeljük a főzés hangulatát.

Főzés közben énekeljünk imákat, mantrákat, szólítsuk meg a Kakaót, szeretetünket és hálánkat fejezzük ki neki. Kerüljük el, hogy ebben az időszakban az indulat, a harag vagy más zavaró tényező megjelenjen ahogy csak lehet. Gondoljunk arra, hogy mennyi ember boldogságát, örömét segíti elő ez az ital.

 

3.) Tértisztítás

 

Mielőtt elkezdjük a Szertartást, tisztítsuk meg magunkat, majd a teret ahol a ceremónia lesz. Ehhez a folyamathoz használhatunk füstölőt, zsályát, palo santot. Menjünk körbe a szobába, vagy a területen ahol a szertartás lesz és legyen az a szándékunk, hogy a tér megtisztul. Énekelhetünk is, vagy tapssal, csettintéssel is tisztíthatunk. 

 

4.) Oltár megépítése

 

Az oltár jelképezi a transzcendentálissal való kapcsolatot, rengeteg hagyománya van az elkészítésének. Ha nem követsz egy bizonyos tradíciót, akkor ezen javaslatok mentén építhetsz maganak oltárt. Itt is az a fontos, hogy a jó érzéseket, a bensőnkkel való kapcsolódást segíti elő, ez nem puszta dísz, vagy cicoma. Az oltár a mi szándékunkkal telik meg szakralitással.

 

Teríts le egy szép kendőt, vagy terítőt, amire építed majd az oltárodat, így kapja meg a területét a helyét. Jelenjen meg az oltáron minden elem: föld, víz, levegő, tűz. A földet egy kis sóval, a vízet vízzel, a levegőt füstölővel, tollal, a tűzet pedig gyertyával szimbolizáljuk.

Ülj le a terítő elé, és békés hangulatban, meditálva, énekelve építsd fel. Minden a belső örömünket támogatja, az építés során is ezt vedd figyelembe. A fő elemek elhelyezése után tehetsz ki szent szobrot, ereklyét, istenképet, akivel tudsz kapcsolódni. Nem az a lényeg, hogy minél több dolog legyen rajta, hanem az, hogy segítse az emelkedett hangulatot. Amikor végeztél, mondj el egy imát, ajánld fel a munkádat a legfelsőbbnek, és maradj egy kicsit csendben.

 

5.) Szertartás

 

Minden Szertartás más és más. Bármilyen szándék mentén is szeretnél dolgozni, adj magadnak és a Kakaónak időt a kapcsolódásra. Hallgas lágy zenét, meditálj, rajzolj, énekelj és zenélj, mozoghatsz is, a tánc a jóga is központba hoz. Egyedül is lehetsz a Kakaóval, de a közösségnek, egy gyógyító körnek is elképesztő ereje van. Bármit is csinálsz, adj teret a csendnek, figyeld meg, ahogy az 1-1 dal, vagy gyakorlat között hogyan szólít meg a csend békéje, itt meghallhatod a Kakaó szavát.

 

A Szertartáson való részvételre is igaz az örök igazság, hogy gyakorlat teszi a mestert. Nincs semmilyen fogatókönyv, vagy szabály aminek meg kellene felelni, vannak persze a hangolódást elősegítő eszközök, de ahány egyéniség, annyi féle megközelítés létezik, így arra buzdítalak, találd meg ami neked a legjobban működik, és add át magadat ezeknek az élményeknek.